Miljondemonstration i Frankrike

I Frankrike genomfördes på torsdag den 31 mars en stor protestdag mot regeringens planer på att försämra arbetsrätten med El-Khomri-lagen. Enligt de fackliga organisatörerna, CGT, FO med flera, deltog över en miljon i demonstrationerna och många strejkade. Bland demonstraterna fanns många studenter och gymnasieelever, med sina organisationer.

Jämfört med den förra stora protestdagen, den 9 mars [se Arbetarinternationalen nr 2], deltog mer än dubbelt så många denna gång och redan till den 9 april planeras nästa stora protestdag. I en gemensam kommuniké skriver organisationerna bland annat följande:

"De fackliga organisationerna CGT, FO, FSU, Solidaires, UNERF, UNL och FIDL bekräftar än en gång att i ett sammanhang då arbetslösheten ökar, då osäkra förhållanden och fattigdomen växer explosionsartat, så kommer denna text [lagförslaget] att organsiera en allmän tillbakagång av rättigheter, att skapa en social dumping mellan företagen i samma område och samma bransch, samt förvärra ojämlikheten mellan löntagarna."

"Den 9 april kallar de till en ny framgångsrik stor aktionsdag med strejker och demonstrationer. Om regeringen inte svarar, så upprätthåller de fackliga organisationerna CGT, FO, FSU, Solidaires, UNERF, UNL och FIDL sin beslutsamhet att förstärka mobiliseringen för att uppnå att förslaget på arbetslag dras tillbaka och för att erövra nya sociala rättigheter, inklusive med branschöverskridande strejker och demonstrationer."

1 Apr 2016