ÖPPEN TRIBUN: Brexit - en seger för Europas arbetare, av Jan-Erik Gustafsson

Arbetarinternationalen publicerar här ett bidrag till vår ÖPPEN TRIBUN – dvs den avdelning i den tryckta tidningen (och ibland här på nätet) som är öppen för insändare och diskussion kring politiska frågor ur ett arbetarklass- och arbetarrörelseperspektiv. Skicka in ditt bidrag till Arbetarinternationalen nr 4 senast 1 september (högst ca 3000 tecken).

 

Brexit - en seger för Europas arbetare

 

Storbritannien lämnar den Europeiska unionen (EU). Det blev det tydliga resultatet när 52 procent röstade för utträde och med ett högt valdeltagande på över 72 procent. Resultatet är en seger för den brittiska arbetarklassen. Utöver detta är det en seger för arbetare och folk i hela Europa.

Det är ett nederlag för finansoligarkin och spekulatörer i London City.

Det är ett nederlag för premiärminister David Cameron, som har tvingats avgå.

Det är ett nederlag för EU och Europeiska centralbanken och för hela deras politik av destruktiva planer för demokratin och gentemot arbetarklassen, och för deras avskyvärda politik som syftar till att – genom avtalet med Turkiet – till att skicka hem tusentals migranter som har flytt från krig som framkallats av de västliga imperialistmakterna.

Det är ett nederlag för Internationella valutafonden, för Obama och alla chefer för de kapitalistiska makterna som agerade för att Storbritannien skulle kvarstå i unionen.

Det är ett nederlag för Labour-partiets ledning , som kampanjade för att vara kvar i EU mot viljan av sina egna väljare och mot ställningstagande för utträde som togs av åtskilliga fackföreningar och lokala Labour-organisationer.

Det är ett nederlag för ledande personer i organisationer som hävdar att de representerar arbetarklassen, som över hela Europa kampanjade för att Storbritannien skulle kvarstå i EU, som Europafackets ledning (ETUC) och alla dessa som sin tur i varje land som Karl Petter Thorvaldsson LO i Sverige lånade ut sin röst till kören av stöd för EU.

Det är ett nederlag för samtliga partier både till höger och vänster i Sveriges riksdag, som inte förmådde uttala sig för ett brittiskt utträde.

Nu har en större spricka och oenighet öppnat sig. EU-eliten borde bespara oss talen och försäkringar utan ände om att renovera, reformera, utveckla och återuppbygga EU. Tala inte längre till oss om ett mera socialt och demokratiskt Europa. EU:s reaktionära institutioner kan inte reformeras.

Arbetare och folk i hela Europa kan vidga spricka genom att säga: ”Ut ur EU”, en slogan som nu ställs på dagordningen i Frankrike, Tyskland, Grekland, Portugal, Spanien, Irland och övriga medlemsländer.

I Sverige intensifierar Folkrörelsen Nej till EU kampanjen för ”Ut ur EU”, och uppmanar organisations-Sverige, fackföreningsmedlemmar och medborgare att kräva en ny folkomröstning om EU-medlemskapet.

Ja till demokrati!

Ja till arbetarklassens kamp för sina rättigheter!

Jan-Erik Gustafsson

13 Jul 2016